top of page

Μία περίπτωση...μοναδική


Ποιό σκάφος έχει δικαίωμα πορείας? Κόκκινο ή Κίτρινο

Όταν δύο σκάφη συναντούνται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, οι κανόνες αγώνων ιστιοπλοΐας περιγράφουν ξεκάθαρα ότι ένα από αυτά έχει δικαιώμα πορείας και το άλλο πρέπει να κρατηθεί μακριά, σύμφωνα με τους κανόνες του τμήματος Α του Μέρους 2 (Κανόνες 10,11,12,13). Εάν στους παραπάνω κανόνες προσθέσουμε τους περιορισμούς που θέτουν οι κανόνες στο τμήμα Β του μέρους 2 (Κανόνες 14,15,16,17), θα παρατηρήσουμε ότι όλοι αυτοί οι κανόνες αναφέρονται ξεκάθαρα σε σκάφη με δικαιώμα πορείας και σκάφη που υποχρεούνται να κρατηθούν μακριά.

Υπάρχει, όμως, μία "μοναδική" περίπτωση που όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν. Ας τη δούμε αναλυτικά. Το κόκκινο σκάφος ιστιοδρομεί by the lee, ενώ το κίτρινο ιστιοδρομεί όρτσα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Η πρώτη ερώτηση που μας έρχεται στο μυαλό είναι "Ποιό σκάφος έχει διακίωμα πορείας? Η απάντηση, ενώ μοιάζει απλή εκ πρώτης όψεως, δεν είναι.

Ο κόκκινος ιστιοδρομεί by the lee, οπότε η υπήνεμη πλευρά του είναι αυτή στην οποία πέφτει η μάτσα (Ορισμός Leeward-Windward), συνεπώς το σκάφος είναι δεξήνεμο (Ορισμός Tack, Starboard or Port). O κίτρινος σύμφωνα με τους παραπάνω ορισμούς είναι και αυτός δεξήνεμος, άρα ο κανόνας 10 δεν εφαρμόζεται. Η τελευταία πρόταση του ορισμού Leeward-Windward δεν εφαρμόζεται γιατι το κάθε σκάφος βρίσκεται στην υπήνεμη πλευρά του άλλου...., επομένως ούτε ο κανόνας 11 ισχύει ανάμεσα στα σκάφη. Κανένα απο τα δύο σκάφη δεν είναι καθαρά μπροστά από το άλλο και συνεπώς δεν ισχύει ο κανόνας 12. Τέλος κανένα από τα δύο σκάφη δεν αναστρέφει, άρα ούτε ο κανόνας 13 ισχύει.

Συνεπώς κανένας από τους κανόνες του τμήματος Α του μέρους 2 δεν εφαρμόζεται ανάμεσα στα δύο αυτά σκάφη....δηλαδή κανένα σκάφος δεν έχει ούτε δικαίωμα πορείας, αλλά ούτε και πρέπει να κρατηθεί μακριά από το άλλο.

Ο μόνος κανόνας που εφαρμόζεται είναι ο κανόνας 14, και συγκεκριμένα η πρώτη πρόταση του συγκεκριμένου κανόνα, δηλάδη και τα δύο σκάφη πρέπει να αποφύγουν την επαφή εάν αυτό είναι λογικά εφικτό. Άρα η μοναδική υποχρεώση που έχουν και τα δύο σκάφη είναι να αποφύγουν την επαφή.

Άρα σε μία πιθανή ένσταση ανάμεσα στα σκάφη, ποιό από τα δύο θα τιμωρηθεί? Ο κόκκινος? Ο κίτρινος? Και οι δύο? Κανένας? Δυστυχώς, η απάντηση σε αυτό δεν είναι καθόλου απλή και σίγουρα δεν είναι προβλέψιμη. Τα σκάφη όπως τα βλέπουμε στη φωτογραφία είναι μία στιγμίαια απεικόνιση ενός συμβάντος και δεν περιγράφει το πώς εξελίχθηκε η φάση στο σύνολό της. Μία επιτροπή ενστάσεων πρέπει να βρεί τα δεδομένα έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη και με ποιόν τρόπο τα σκάφη έφτασαν σε αυτήν την κατάσταση και έπειτα να στηρίξει τα συμπεράσματά της πάνω στα δεδομένα που βρήκε.

Στη συγκεκριμένη φάση θα πρέπει να εξετάσει εάν για κάποιο από τα δύο σκάφη, ή και για τα δύο, ή για κανένα απο τα δύο ήταν λογικά εφικτό να αποφύγει την επαφή. Μόνο πάνω σε αυτό το δεδομένο θα μπορεί να στηρίξει τα πιθανά συμπεράσμτα και συνεπώς και την απόφασή της για το έαν θα τιμωρήσει ένα από τα δύο σκάφη, και τα δύο ή κανένα από αυτά.

bottom of page