top of page

Τερμάτισα...Αγωνίζομαι ή όχι?

Ένα σκάφος αφού εκκινήσει, θα προσπαθήσει να κάνει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια για να καταφέρει να περάσει πρώτο τη γραμμή του τερματισμού και να κερδίσει την ιστιοδρομία. Εντούτοις, υπάρχουν φορές που ακόμα και εάν το καταφέρει, να μην είναι αρκετό.

Οι περισσότεροι κανόνες που περιέχονται στο βιβλίο Κανόνων Αγώνων Ιστιοπλοΐας, αναφέρουν ότι ισχύουν όσο ένα σκάφος αγωνίζεται, και όχι μέχρι ένα σκάφος να τερματίσει. Συνεπώς, κάποια διαφορά θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους όρους "τερματίζω" και "αγωνίζομαι".

Και οι δύο παραπάνω όροι είναι Ορισμοί, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε φορά που συναντάμε κάποιον από τους δύο παραπάνω όρους μέσα στο βιβλίο Κανόνων Αγώνων Ιστιοπλοΐας, έχουν την έννοια που τους έχει δοθεί σύμφωνα με τους ορισμούς.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να δούμε πώς ορίζεται η κάθε μία από αυτές τις δύο λέξεις.

Τερματισμός: Ένα σκάφος τερματίζει, όταν οποιοδήποτε σημείο της γάστρας του, ή του πληρώματος ή του εξοπλισμού του σε κανονική θέση περάσει τη γραμμή τερματισμού από την πλευρά της διαδρομής. Όμως, δεν έχει τερματίσει έαν αφού περάσει τη γραμμή τερματισμού:
(a) Εκτελεί μία ποινή βάση του κανόνα 44.2
(b) Διορθώνει ένα σφάλμα σύμφωνα με τον κανόνα 28.2 που έγινε στη γραμμή
(c) Συνεχίζει να πλέει τη διαδρομή

Ας εξετάσουμε τώρα και πώς ορίζεται και η λέξη αγωνίζομαι.

Αγωνιζόμενο: Ένα σκάφος αγωνίζεται από τη στιγμή που του δίνεται το προπαρασκευαστικό σήμα μέχρις ότου τερματίσει και καθαρίσει τη γραμμή τερματισμού και τα σημεία ή μέχρις ότου αποσυρθεί, ή μέχρις ότου η επιτροπή αγώνων σημάνει γενική ανάκληση, αναβολή ή εγκατάλειψη.

Με μία πρώτη ματιά, διαβάζοντας του δύο αυτούς ορισμούς, παρατηρούμε ότι ο ορισμός Αγωνιζόμενο περιέχει μέσα του τον ορισμό Τερματίζει, αλλά όχι μόνο. Συνεπώς, ένα σκάφος για να σταματήσει να αγωνίζεται δεν αρκεί μόνο να έχει τερματίσει, αλλά πρέπει να έχει καθαρίσει τη γραμμή και τα σημεία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία χρονική διαφορά ανάμεσα στους δύο αυτούς ορισμούς που είναι πολύ σημαντική, καθώς κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, οι κανόνες συνεχίζουν να είναι σε ισχύ και μπορεί ένα σκάφος να τιμωρηθεί για μία πιθανή παράβασή τους.

Οι προϋποθέσεις, λοιπόν, για να σταματήσει ένα σκάφος να αγωνίζεται είναι καταρχάς να τερματίσει όπως επιβάλλει ο ορισμός. Στη συνέχεια πρέπει να καθαρίσει τη γραμμή και τέλος πρέπει να καθαρίσει και τα σημεία. Πριν ολοκληρώσει και τα τρία αυτά απαιτούμενα το σκάφος παραμένει αγωνιζόμενο.

Για να τερματίσει ένα σκάφος πρέπει απλά να συμμορφωθεί με τον ορισμό. Σύμφωνα με αυτόν, ένα σκάφος τερματίζει όταν οποιοδήποτε σημείο της γάστρας του, ή του πληρώματος ή του εξοπλισμού του σε κανόνική θέση περάσει τη γραμμή από την πλευρά της διαδρομής.

Ένα σκάφος για να καθαρίσει τη γραμμή, θα πρέπει κανένα σημείο της γάστρας του, ή του πληρώματος ή του εξοπλισμού, να βρίσκεται πάνω σε αυτήν, όπως αναφέρει το WS Case 127. Δε χρειάζεται να διασχίσει ολόκληρη τη γραμμή, όπως αναφέρεται στον κανόνα 28.1, στην τελευταία πρόταση.

Για να καθαρίσει τα σημεία, θα πρέπει αυτά να μην επηρεάζουν την επιλεγμένη πορεία του, όπως επίσης αναφέρει το WS Case 127.


Τα σκάφη αγωνίζονται μέχρι τη θέση 4

Σύμφωνα με τους παραπάνω ορισμούς, και τα δύο σκάφη της φωτογραφίας τερματίζουν στη θέση 2, και σταματάνε να αγωνίζονται στη θέση 4. Βέβαια αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στην περίπτωση που οι συνθήκες (ρεύμα, κύμα, κλπ) το επιβάλλουν.

Τα σκάφη εξ' αιτίας του ρεύματος που τα σπρώχνει προς τα άκρα της γραμμής σταματάνε να αγωνίζονται στη θέση 6

Στο παραπάνω παράδειγμα, η ύπαρξη του ρεύματος που σπρώχνει τα σκάφη προς τα άκρα της γραμμής, η θέση στην οποία καθαρίζουν τα σημεία της γραμμής του τερματισμού είναι όταν πλέον αυτά δεν επηρεάζουν την επιλεγμένη πορεία του, δηλαδή στη θέση 6.

Ένα σκάφος από τη στιγμή που θα σταματήσει να αγωνίζεται, όπως ορίζει ο ορισμός, δεν μπορεί να ξαναγίνει αγωνιζόμενο εάν επιλέξει να ιστιοδρομήσει εκ νέου σε μία θέση που πλέον δεν έχει καθαρίσει τα σημεία.

Το σκάφος σταματάει να αγωνίζεται στη θέση 5 και μετά δεν μπορεί να ξαναγίνει αγωνιζόμενο

Το σκάφος συμμορφώνεται με όλες τις προϋποθέσεις του ορισμού Αγωνιζόμενο στη θέση 5, καθώς σε αυτή τη θέση έχει τερματίσει και έχει καθαρίσει τη γραμμή και τα σημεία της, λαμβάνοντας υπόψιν και το ρεύμα που τα σπρώχνει προς τη σημαδούρα. Το γεγονός ότι λίγο αργότερα επιλέγει να κάνει τακ και να ιστιοδρομήσει προς την άλλη πλευρά της γραμμής με κίνδυνο λόγω του ρεύματος να μην μπορεί να καθαρίσει το πλοίο επιτροπής δεν το ξανακάνει αγωνιζόμενο. Η επιλογή του να κάνει τακ δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη του σημείου.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το πότε ακριβώς ένα σκάφος σταματάει να αγωνίζεται γιατί πλέον δεν μπορεί να τιμωρηθεί για μία πιθανή παραβίαση κάποιου κανόνα του μέρους 2 των Κανόνων Αγώνων Ιστιοπλοΐας (οι οποίοι συνέχιζουν να ισχύουν ανάμεσα στα σκάφη), εκτός από τον Κανόνα 14 (Επαφή) εάν το συμβάν προκάλεσε τραυματισμό ή σοβαρή ζημία, ή τον κανόνα 24.1 (ένα σκάφος σκάφος που δεν αγωνίζεται πρέπει να μην εμπλακεί με ένα που αγωνίζεται). Μόνο για έναν από τους δύο προαναφερθέντες κανόνες μπορεί να τιμωρηθεί ένα σκάφος που δεν αγωνίζεται και όχι για κάποιον άλλον από τους κανόνες που ισχύουν όταν τα σκάφη συναντώται και στην περίπτωση που τιμωρηθεί η ποινή θα επιβληθεί στην χρονικά πλησιέστερη ιστιοδρομία. Σε περίπτωση που επιθυμεί να εκτελέσει την ποινή που του αρμόζει, δυστυχώς, δεν μπορεί να εκτελέσει ποινή μίας ή δύο στροφών, καθώς αυτές οι ποινές εφαρμόζονται μόνο για σκάφη που αγωνίζονται. Η μόνη ποινή που μπορεί εκτελέσει είναι να αποσυρθεί από την ιστιοδρομία μετά τον τερματισμό του.

bottom of page